Rognåstrøe

Rognåstrøe ligger på stølsvidda Tyriholt og er en av flere støler i dette området som tilbyr åpne dager og spennende stølsbesøk. Her går de lykkelige kyrne på utmarksbeite dagen lang, og på kveldstid kommer de tilbake for å bli melket. I området rundt finner du flotte stier som går over hele vidda og du kan fint tilbringe flere dager i disse fjellområdene uten å gå lei. Det er selvsagt også mulig å kombinere stølsferien med andre opplevelser som ridning, hundekjøring og toppturer.

Opplev ysting og hils på alle dyrene

Rognåstrøe er åpen på tirsdager mellom midten av juli til begynnelsen av august og disse dagene kan du besøke fjøset, være med på ysting og hilse på resten av dyrene som bor på stølen. På Rognåstrøe er det ikke mulighet for å være med på selve fjøsstellet, men du kan allikevel få se hvordan dyrene har det, og ikke minst se de flotte utmarksbeitene de tilbringer mesteparten av døgnet på. I tillegg til kyr har Rognåstrøe også årets kalver og disse kan både barn og voksne hilse på. Det bor også griser på stølen, og du har i tillegg muligheten til å hilse på årets kopplam.

I tillegg til ystingen kan du også få servert nystekte lapper med herlig hjemmelaget brunost på Rognåstrøe. Det er selvsagt også mulig å kjøpe med seg noen godbiter hjem, slik at ferien varer ekstra lenge.

Området rundt Rognåstrøe

Tyriholt er en av de vakreste stølsviddene i Valdres, og ligger ikke langt unna byen Fagernes. Her finner du også flere besøksstøler som for eksempel Skjerpingstrøe, noe som betyr at du kan besøke flere støler i løpet av én tur. Med en rekke flotte grusveier og stier passer dette området perfekt for både sykling og vandring, og det er nydelig å gå fra hytte til hytte eller støl til støl.

Ikke langt unna Rognåstrøe finner du også flere flotte toppturer, som for eksempel Bjørgovarden og Spåtind. Disse er mindre krevende enn de virkelig store fjellene i Jotunheimen og vil derfor ofte passe bedre for hele familien.

Fagernes er også verdt å besøke i seg selv, med blant annet det vakre folkemuseet og en levende folkemusikktradisjon. I juli kan du blant annet oppleve Jørn Hilme-stemnet, eller Strunkeveko, hvor norsk folkemusikktradisjon står i full fokus. Valdres kan også by på hele åtte bevarte stavkirker, som ikke ligger spesielt langt fra Tyriholt og Rognåstrøe.

Overnatting

Rognåstrøe tilbyr ikke egen overnatting på selve stølen, men det finnes allikevel en rekke muligheter i området. Fagernes ligger kun rundt 30 minutters kjøretur unna, og her finnes det en rekke alternativer. En av nabostølene, Skjerpingstrøe, tilbyr også overnatting. For de virkelige naturkjære er det også mulig å bo i telt på de åpne viddene, men da er det selvsagt en god idé å sjekke været på forhånd. Teltovernatting er perfekt for de som vil kombinere stølsturen med vandring eller sykkelturer i fjellet og på vidda.

Hvordan komme seg til Rognåstrøe

Når du skal til Rognåstrøe må du i første omgang komme deg i nærheten av enten Fagernes/Leira eller Ulnes. Fra Oslo betyr dette at du kan ta av på Riksvei 33 fra Gjøvik eller følge enten E16 eller Riksvei 7 fra Hønefoss. Når du så kommer til Leira må du kjøre Riksvei 51 mot Gol før du tar av til Tisleidalen. Helt til slutt følger du skilt mot Langestølen og så Tyrisholt. Fra Ulnes følger du skilting mot Vaset og Panoramavegen, før du tar av mot Gomobu. Du kjører så over vidda mot Brattåsen, før du tar av mot Tyrisholt.

Kommer du nordfra er det enklest å komme seg til Rognåstrøe fra Gol. Du tar da riksvei 51 mot Leira og følger skiting til Oset. Til slutt tar du av mot Langestølen og så Tyrisholt.Privacy Policy