Skjerpingstrøe

Vakre Skjerpingstrøe ligger nydelig til på stølsvidda Tyrisholt og her kan du oppleve tradisjonell gårdsmat, hilse på dyrene og se hvordan stølslivet gikk for seg for hundre år siden. Tyrisholt er hjem for flere støler og det går en rekke flotte grusveier på kryss og tvers i dette landskapet. Dette er med andre ord det perfekte området for en sykkelferie, gjerne med hele familien.

Hils på dyra

På Skjerpingstrøe bor det en rekke ulike dyr. Kyrne er i dag – som i gamle dager – de viktigste innbyggerne. De får kose seg ute på utmarksbeitet hele dagen, og på kveldstid kommer de tilbake til stølen for melking. Det er mulig å få være med på kveldsstellet, se hvordan melkingen foregår, og samtidig se alt som kreves for at kyrne skal ha det bra og få alt de trenger. Dette er en lærerik og morsom opplevelse for både store og små!

I tillegg til kyrne kan du på Skjerpingstrøe også møte kopplammene, kaninene og årets kalver. Gårdskattene vandrer rundt som de selv vil, men de er glade i mennesker og vil ofte gjerne si hei de også.

Autentiske matopplevelser

Har du noen gang smakt nykokt prim eller hjemmelaget brunost? På Skjerpingstrøe lager de begge deler, og du har også mulighet til å bli med på ystingen og se hvordan osten lages. Gårdsprodukter kan også kjøpes med hjem eller du kan få servert nystekte lapper sammen med hjemmelaget prim og brunost. Du har også mulighet til å kjøpe med deg både rømme og pultost som er laget på stølen.

Overnatting

Skjerpingstrøe er åpen mellom ca. midten av juli til begynnelsen av august, med åpen støl på fredager og utsalg hver dag. I denne tiden har du også mulighet til å overnatte på den restaurerte løa. Her koster det 250 kroner per person og du slipper å ta med eget sengetøy. Å overnatte på stølen betyr at du får oppleve den stille vidda akkurat slik den var for flere hundre år siden. Det er perfekt å kombinere med en sykkelferie hvor du sykler fra hytte til hytte, eller støl til støl. Det lønner seg å bestille på forhånd, for her er det begrenset med plasser. Skulle du ikke få overnatting på stølen så er det også mulig å besøke Skjerpingstrøe som en dagstur fra både Gudbrandsdalen og Valdres.

Hva kan du gjøre i nærheten?

Skjerpingstrøe tilbyr både fjøsstell og andre stølsaktiviteter som ysting og dugurd, men også hundekjøring på kveldstid. Dette må du bestille på forhånd for å være sikker på å få plass. Ønsker du å se mer av den flotte Valdresnaturen så er det ingen bedre måte å gjøre det på enn til hest. Det ligger flere hestesentre i nærheten av Skjerpingstrøe, hvor det tilbys ulike typer ridning. Gamlestølen i Etnedal tilbyr korte og lange turer, og det samme gjør både Fjellrittet på Beitostølen og Storefjell Hestesenter i Gol. Der det er fint å ri er det også ofte fantastisk å gå tur, og fjellene og viddene i Valdres er perfekte også for dem som ønsker å ta i bruk apostlenes hester. Du finner flere toppturer i nærheten av Skjerpingstrøe og det er heller ikke langt å kjøre til Jotunheimen og de virkelig store fjelltoppene.

Hvordan komme seg til Skjerpingstrøe?

Skjerpingstrøe ligger kun rundt en halvtime fra Fagernes, som kan nås fra Oslo enten ved E16 eller Riksvei 7 fra Hønefoss eller ved fylkesvei 33 fra Gjøvik. Fra Fagernes eller Leira finner du riksvei 51 mot Gol og kjører videre til Tisleidalen. Kommer du fra Ulnes og E16 følger du skilting mot Panoramavegen og Vaset. Avkjøringen kommer så ved Vaset Hestesenter mot Gomobu og Brattåsen, hvor du til slutt finner avkjøringen til Tyrisholt. Derifra følger du skilting mot Langestølen, og til slutt mot Tyrisholt. Kommer du nordfra er det lettest å kjøre via Gol. Fra Gol følger du Riksvei 51 som går mot Leira, og følger videre skilting mot Oset. Videre blir det som fra Ulnes at du følger skilting til Langestølen og så til Tyrisholt.Privacy Policy