Sykling

Sykkelen brukes både til rekreasjon, trening, transport og til konkurranser. For barn og unge er sykling først og fremst en spennende lek, samt et fint transportmiddel til skolen, trening og venner. Du kan sykle på veier, i terrenget eller på snø. Sykkelkonkurranser arrangeres både utendørs og innendørs, og trekker ofte mange tilskuere.

Sykkel som transportmiddel

Sykkelen er et av verdens viktigste transportmidler, spesielt i storbyer og der det finnes mennesker som ikke har råd til bil. Ofte kommer du raskere fram i en storby med sykkel enn med bil og det er mye lettere å parkere sykkelen. Derfor er sykkel også populært i storbyer i Europa, og mange steder kan fastboende og turister leie bysykler for å komme seg fram. Over korte distanser er det vanskelig å slå sykkelen som transportmiddel. Og der klimaet er stabilt, kan sykkelen brukes hele året.

Sykling til jobb er også ganske vanlig, både i Norge og i utlandet. Mange bedrifter satser på at de ansatte skal sykle til jobb. Dette er spesielt aktuelt for folk som bor nærme jobben. Gjennom å sykle til jobb får de ansatte bedre helse, køene i rushtiden reduseres, og samtidig slipper de syklende å vente i kø. Sykkelen slipper dessuten ikke ut klimagasser. Elsykler har gjort det enda mer aktuelt for mange å sykle og mange har fått tilskudd til å kjøpe seg elsykkel. I tillegg satses det stort på å bygge ut sykkelstier som gjør det enda lettere og tryggere å komme frem på to hjul.

Sykkelsport

Sykling er også en stor idrett verden over. Det konkurreres innen landeveissykling, banesykling, rundbane, utfor, trial BMX, sykkelcross og dirt, for å nevne noen. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) regulerer konkurransesykling og setter opp reglene for de ulike grenene. Sykling er med i OL, der menn har konkurrert i sykling siden 1896 og kvinner siden 1984.

Noen av grenene

Landeveisløp går over ulike lengder, og kan være endagsritt eller etapperitt som over flere dager eller uker. Et av de mest kjente løpene er Tour de France som har blitt arrangert siden 1903. Løpene kjøres på vanlige veier og kan også arrangeres i bysentrum for å lokke flere tilskuere.

Banesykling foregår på egne baner, kalt velodromer. Disse konkurransene foregår oftest innendørs. Det er ulik lengde på løpene, og ofte er det bare to personer som konkurrerer om gangen.

Terrengsykling foregår i terrenget, men kan også kjøres i spesielle løyper i terrenget, slik at ikke alle hindre nødvendigvis er naturlige.

Rundbanesykling har vært en olympisk gren siden 1996. Det arrangeres både konkurranseritt og turritt på rundbaner som Birkebeinerrittet.

Utfor kjøres i nedoverbakker, og kan kjøres både i skogsterreng, på veier eller stier, men også i byer med trapper og smale smug som naturlige hindre og utfordringer. Frikjøring er en variant av utfor, der det ikke alltid handler om å være raskest, men om å utnytte terrenget best mulig, og få best mulig flyt i kjøringen. Slopestyle er utfor der det gjøres triks. I denne konkurranseformen er det ingen tidtaking, ettersom triksene er mest avgjørende. Dommerne vurderer også hvordan deltakerne utnytter elementene i bakken.

Fritidsaktiviteten sykling

Sykling er også en fin aktivitet for hele familien. Terrengsykling blir stadig mer populært, og kan gi deg fine naturopplevelser, mosjon og frisk luft. Tursykling gir også mange muligheter, enten du sykler i skogen eller på landeveien. Vintersykling er også i vekst.

Stadig flere oppdager også sykkelferie. Det er mange steder du kan dra på sykkelferie, og sykkelturer kan legges opp både for enkeltpersoner, vennegrupper og familier. Dra på sykkelferie, og oppdag norsk natur på en rolig og fredelig måte, i ditt eget tempo.Privacy Policy