Vandring

Vandring er en fin aktivitet for både store og små. Det er en aktivitet som kan legges til rette for de som liker å gå alene eller for de som liker å reise med hele familien. Det er lett å finne flotte vandringsturer i Norge, som for eksempel i Valdres. Turen kan også legges til rette, om det er en liten time, hele dagen eller en tur som går over litt lengre tid. Det er en flott måte å oppleve norsk natur på en helt annen måte og samtidig få litt god trim.

Jotunheimen

Jotunheimen kan by på de aller høyeste fjelltoppene i Norge, i tillegg til helt spesielle opplevelser som Besseggen. Mange av turene i dette området krever noe fjellerfaring fra tidligere, men tar du seg god tid kan de også passe godt for de som ikke er fullt like erfarne. For de som ikke føler seg helt komfortable med å vandre selv så finnes det også en rekke guidede turer å velge mellom. Her kan du velge en privat guide som legger opp turen akkurat slik du ønsker den eller du kan melde deg på gruppeturer hvor ruten allerede er satt opp på forhånd. Ofte deles disse turene inn etter nivå, slik at du enkelt kan sørge for å komme i en gruppe med likesinnede. Det betyr at du slipper å vente dersom du er litt mer erfaren eller du slipper å slite seg helt i hjel dersom du ikke har vandret så mye i fjellet tidligere.

Vardevandringer

Varder finner du over hele Norge, men mange vet nok ikke helt hvor de opprinnelig kom fra. Varslingsvarder var i middelalderen vanlige i hele Europa, og ild som varsling fra fjelltopp til fjelltopp er en skikk som går mer enn 3000 år tilbake i tid. Opprinnelig kalte vi kun steinvarder for varder, mens de av tre ble kalt veter. I dag brukes stort sett ordet varde og i Valdres finner du en rekke varder av ulike typer. Det ligger seks vetepunkter i Valdres og disse kan brukes som mål for turene. Det er også mulig å skaffe seg et vardekort, som så kan stemples for hver varde du besøker. Samler du alle stemplene så får du et diplom. Vardeturene er gjerne enklere enn toppturene, og ikke minst er de enkle å navigere seg frem til.

Natur- og kulturstier

Det finnes en rekke natur- og kulturstier i Valdres, og disse passer spesielt godt for familier med små barn. Disse er ofte lite krevende, men fokuserer i stedet på en lærerik natur- og kulturopplevelse. En flott familietur er Madslangsrudberget i Etnedal, hvor du blant annet kan se det flotte bergflagget som ble malt i fjellsiden i 1897. Flagget blir holdt ved like av det lokale klatrelaget, og kan til og med ses fra bilveien. Er du interessert i krigshistorie så er Bagnsbergatn det perfekte stedet å besøke. Selve gåturen er kun på ca. to km, og gården er et nasjonalt krigsminne med mye interessant historie.

Toppturer for alle

Valdres byr også på en rekke toppturer, med ulik vanskelighetsgrad. Mange av de kortere turene er utrolig familievennlige, og den perfekte måten å få med barna ut i naturen på. Et godt eksempel er Espelifjellet i Etnedal, som med sine 970 moh passer godt for barn helt ned i 3-årsalderen. Gravolskampen eller Heklefjellet ligger i Øystre Slidre og er et annet godt eksempel på en enkel topptur som også passer for de minste. Ønsker du litt mer utfordring så er Bitihorn i Øystre Slidre et godt valg. Herifra får du utsikt til Jotunheimen og store deler av Valdres. Er du fan av Margit Sandemo og hennes historier om Isfolket, så er turen til Gråkampen og Hulabakkhula perfekt. Her får du se inspirasjonen til Isfolket, og du har også mulighet til å besøke Hulabakkhula, som var et populært gjemmested for tyvgods på 1600-tallet.Privacy Policy